Tips Last Men Standing

Lees je dit artikel, dan zit je waarschijnlijk in één van deze drie categorieën: je hebt een Last Men Standing of Backyard Ultra gelopen, je bent geïntrigeerd door het evenement of je kent iemand die eraan meedoet. In dit artikel wordt geen uitleg gegeven over het format, oorsprong of voorwaarden, maar krijg je 6 onmisbare tips voor als je de LMS uitdaging aangaat.

Tip #1 - De basis (of: open deuren).

Waarschijnlijk weet je dit allang, maar toch zijn dit de belangrijkste zaken voor een succesvolle Last Men Standing:

  1. Trainen: Bouw langzaam op en werk toe naar vooral veel week-km's. Train op verschillende ondergronden, wisselende tijdstippen en weersomstandigheden.

  2. Slaap: Zorg voor voldoende slaap en rust in de week voor de race. Pak ook je rust tussen de rondes door. Het is belangrijk om je lichaam te laten herstellen tussen de rondes.

  3. Voeding: Zorg voor evenwichtige en energierijke voeding tijdens de race. Neem regelmatig kleine hapjes en drink voldoende vocht.

  4. Mentale voorbereiding: Blijf positief en focus op de huidige ronde, probeer niet te denken aan de uitdagingen die nog komen.

  5. Hydrateren: Zorg voor regelmatige hydratatie tijdens de race en drink voldoende water en elektrolyten.

  6. Pacing: Begin rustig en blijf rustig. Probeer niet te snel te beginnen, omdat dit later in de race problemen kan veroorzaken. Je hartslagzone moet echt niet hoger zijn dan zone 2. Zodra je een hoger trainingsgebied betreedt, zoals 4 of hoger, verbrand je nu de brandstofvoorraden in je spieren die zo hard nodig zijn en zal je het uiteindelijk minder lang kunnen volhouden.

  7. Verzorging: Zorg voor goede verzorging van je voeten en vermijd blaren door comfortabele schoenen en sokken te dragen.

  8. Ondersteuning: Zorg voor voldoende ondersteuning en aanmoediging van familie, vrienden en mede-deelnemers.

Tip #2 - Je bent tot veel meer in staat dan je denkt.

Elke loper herkent dit, je denkt dat je aan je limiet zit, maar vijf minuten later gaat het toch weer beter. En terugkijkend op een wedstijd, ben je er van overtuigd dat er toch nog net meer uit te halen is. Het lichaam kan meer dan je denkt, je mentale toestand is medeverantwoordelijk voor je prestatie. Herinner jezelf er dus steeds aan dat je meer kan dan je denkt, overtuig jezelf dat je het kan en denk terug aan de prestaties die je eerder leverde.

Het kan helpen om te werken met een mantra, een zin/tekst die je kan blijven herhalen en je geestelijke gemoedsrust positief houdt. Zo zag ik eens in een docu van de US Navi Seals dat ze daar continue als mantra de volgende zin aanhielden: "If you want to go to heaven, you have to die first", met andere woorden je zal pijn moeten lijden als je succes wilt behalen. Zoek je eigen mantra op en gebruik deze. Het helpt echt en je zal zien dat je tot veel meer in staat bent, dan je denkt.

Tip #3 - Houd de balans tussen normaal en waanzin.

Zeker, het menselijk lichaam is ontworpen en gebouwd voor uithoudingsvermogen. Maar herhaaldelijk lopen, rusten, rlopen, rusten tot we ervoor kiezen te stoppen of gedwongen worden te stoppen, is een zeer ongemakkelijke en belastende manier om enkele uren, een dag of meer door te brengen.

Door je alleen maar te concentreren op je race, je techniek, je tempo, het analyseren van je rondetijden en niet meer zien wat er om je heen gebeurt, put je jezelf mentaal uit.

Breng daarom comfort en routine uit je leven mee naar je race. Ik heb geleerd dat het enigszins vasthouden aan mijn dagelijkse routine tijdens een Last Men Standing helpt om je af te leiden van de inspanning op dat moment.

Probeer je aan je dagelijkse eetroutine te houden. Ontbijt, lunch en diner tussen de ronden door op de tijdstippen waarop je normaal zou eten. Spring een keer onder de douche en trek regelmatig wat schoons aan of wissel van schoenen. Kijk tussen de ronden door een minuut of twee naar het nieuws of je sociale media. Kijk even mee met de livestream en houd contact met je familie en vrienden. Troost vinden in dagelijkse rituelen is een perfecte manier om je af te leiden van de eentonigheid van je race.

Tip #4 - Organiseer je start/finish.

Zorg ervoor dat als je weer aankomt, dat je alles voorhanden hebt. Zet alles dus vooraf klaar. Tijdens het lopen kan je je al gaan verheugen op dat soepje, die yoghurt met granola of die pannenkoek. 

Naast eten is het belangrijk dat je warm blijft, afkoelen kan funest zijn voor je spieren. Trek dus even een warme broek aan bijvoorbeeld. We hebben deelnemers gezien die zich elke ronde omkleedden, sommige sprongen even onder de douche of doken zelfs hun jacuzzi in. Het kan allemaal, zolang het maar geen haastklus wordt. Pak je rust, zorg dat alles klaarligt, maar raak niet gestrest als het even anders loopt, na 6,7 km hardlopen of 3,7 km wandelen ben je alweer terug.

Zorg er dus voor dat je kleding, eten, laptop/computer, mobiel, lader voor je horloge en telefoon, massagehulp etc. voor het grijpen liggen.

Tip #5 - Test en bereid je voor.

Ga tijdens een race als de Last Men Standing geen nieuwe dingen proberen, zowel qua voeding als qua kleding, schoenen, verlichting of andere zaken. Test voor de race je gelletje, dat jasje of die nieuwe schoenen.

De weersomstandigheden kunnen tijdens de race wel eens behoorlijk wisselen. Het eerste jaar begonnen enkelen in het land met hagel en kou, terwijl in de middag het zonnetje voor korte-broeken-weer zorgde. Bereid je voor, check de weersvoorspelling en zorg dat je goed gekleed bent. De meeste lopers adviseren om niet te hard te lopen, pas daar je kleding op aan, je zal dan dus ook minder snel opwarmen tijdens een ronde.

Tenslotte moet je misschien ook kleding mijden die los zit en kan gaan schuren. Misschien dat je daar na een duurloop van 2,5 uur geen last van hebt, maar de Last Men Standing kan natuurlijk een stuk langer duren!

Tip #6 - Beweeg/stretch.

Bewegen en stretchen tussen twee rondes is belangrijk om blessures te voorkomen en om prestaties te verbeteren. Lopem is een zeer repetitieve activiteit voor het lichaam. Lopers zijn meestal minder soepel dan andere sporters, vooral vanwege de repetitieve aard van het lopen.

Het is aanbevolen om een actieve herstelroutine te volgen, zoals lichte bewegingen en stretchoefeningen. Dit helpt om de bloedsomloop te verbeteren, spieren soepel te houden en eventuele stijfheid en vermoeidheid te verminderen.

Je kan zelfs een paar kniebuigingen (squads) doen. Dat zal op dat moment misschien wel even pijn doen, maar hey 'If you want to go to heaven, you have to die first'!

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nog niet ingeschreven? (Doe dat dan hier)

Bestel onze mooie cap of het shirt met jouw resultaat en wij storten € 6,70 per product aan KiKa & Links op onze doneerpagina.