Waarom 6,7 KM?

Na het lanceren van de LAST MEN STANDING ORANGO RUN kregen we uit verschillende hoeken de vraag:
“Waarom 6,7 km?"

De LAST MEN STANDING ORANGO RUN is een event waarbij de deelnemers elk uur starten aan een rondje van 6,7 km. Dit rondje kan je gewoon rondom je eigen huis uitzetten of je zet met een groepje vanaf een vaste start/finish locatie een rondje uit. In principe is deze hardloopwedstrijd geschikt voor alle lopers die 6,7 km kunnen lopen in een uur, maar de vraag is, welke loper kan de meeste rondes achter elkaar lopen? Voor iedereen (ongeacht je leeftijd, geslacht, conditie, doelstelling of ervaring) zowel fysiek als mentaal een pittige uitdaging. Voor de één zijn twee rondjes van 6,7 km een geweldige prestatie, bij de ander begint het pas bij 80 km. Maar waarom is dit nou een rondje van 6,7 km en geen 5 km of 8 km?

 

Voor het antwoord op deze vraag gaan we naar de Amerikaanse staat Tennessee. Daar vinden we namelijk de ontwerper en directeur van extreme en (te) gekke langeafstandraces, Gary Cantrell (trailnaam Lazarus Lake, Laz). Laz is het meest bekend van de Barkley Marathons. Als je hier nog nooit van gehoord hebt, dan moet je zeker de documentaire “The Barkley Marathons: The Race That Eats Its Young” checken. En iedereen die meer wil lezen over deze prachtige, mythische, extreme ultrarun, verwijzen wij graag door naar het boek van Michiel Panhuysen “In de ban van de Barkley”.

De races van Laz zijn in nevelen gehuld, alleen de aanmelding is al een mysterie en slechts enkele lopers zijn (mits voldaan wordt aan opmerkelijke voorwaarden) de ‘gelukkigen’ die worden geselecteerd. Naast de Barkley Marathons, organiseert Laz sinds 2012 de Big Dog’s Backyard Ultra. Dezelfde mystiek en minstens zo extreem. Georganiseerd in de achtertuin van Lazarus.

De Big Dog’s Backyard Ultra is vernoemd naar Laz' hond (Big Dog). Het verhaal gaat dat het rondje dat hij liep om zijn hond uit te laten, ongeveer het parcours is van de race (4,1667 mijl). Het concept van de Big Dog’s Backyard Ultra is eenvoudig: lopers moeten elk uur een ronde van 4.1667 mijl voltooien totdat er nog maar één loper over is. Hoe lang er over de afstand wordt gedaan is dus niet van belang, zolang het maar niet langer is dan een uur. Dit jaar werd het tijdens het inmiddels ook georganiseerde WK een nieuw record gevestigd met, hou je vast, 101 rondes/uren! Oftewel bijna 677 km in meer dan vier etmalen! De afstand van het parcours is niet voor niets gekozen, in 24 uur loop je namelijk 100 mijl (24 x 4,1667 mijl). 4,1667 mijl is (afgerond) 6,7 km… dus hier komt onze 6,7 km vandaan.

 

Voor de LAST MEN STANDING ORANGO RUN is dus gekozen om dezelfde afstand aan te houden. Oorspronkelijk om het corona-proof te maken, mag iedereen vanuit zijn/haar huis een eigen ronde uitzetten. En na elke ronde geef je online je tijd door via Strava, eventueel aangevuld met een foto. Daarnaast ga je de uitdaging vooral met jezelf aan. Ieder met zijn/haar eigen doel. Online kan je het klassement inzien via de livestream en eventueel de kiekjes bekijken. Het is natuurlijk leuk om supporters te vragen om een ronde mee te lopen of te fietsen. En zo krijgen we mooie plaatjes en veel mensen in beweging.

Het eerste jaar konden we door de avondklok niet verder gaan dan 19 rondes. Dit is dan ook de reden dat wij het event LAST MEN STANDING noemen en niet LAST MAN STANDING. We hebben veel dames bij de inschrijvingen en één wees ons erop dat het nog beter zou zijn geweest om hier LAST (WO)MEN STANDING van te maken. Daar is een goede reden voor. De eerste wereldkampioene Big’s Backyard ultra was een vrouw, Maggie Guterl (in 2019). Een andere dame, Courtney Dauwalter (winnares UTMB in 2019) ging in 2018 een heroïsche strijd aan met de Zweed Johan Steene. Johan won die race uiteindelijk, na uren achtereen alleen met Courtney in de ring te hebben gestaan. Beelden van deze tweestrijd zijn legendarisch. De Backyard Ultra is bij uitstek een ultradiscipline waarin dames er makkelijker met de winst vandoor gaan, omdat het meer aankomt op mindset, pijntolerantie en organisatie dan in andere races. En daar zijn dames nou eenmaal sterker in dan veel mannen.

Onze 'kampioen' Frank Houweling kwam in 2022 tot 38 rondes. Wij zijn uiteraard benieuwd of dit weer wordt gehaald!